Gulasz z podrobów z jarzynami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

podroby cielęce lub wieprzowe - 50 dag
cebula 1 szt.
włoszczyzna - 50 dag
liść laurowy
mąka - 3 dag
sok z cytryny lub ocet
pieprz, sól
tłuszcz - 6 dag
posiekana natka pietruszki - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Podroby starannie umyć. Płuca zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować do miękkości. Pokroić w grube paski, posolić, posypać mąką, obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć do garnka, dodać pokrajaną w talarki i usmażoną na złoty kolor cebulę oraz liść laurowy, wlać 1/8 l wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Gdy podroby będą na pół miękkie, włożyć pokrojone w paseczki warzywa i dalej dusić. Ugotowane płuca odcedzić, pokroić w paski, połączyć z resztą mięsa, zaprawić białą zasmażką, przygotowaną z 3 dag tłuszczu i 3 dag mąki, dodać sól, pieprz, zagotować. Przyprawić do smaku sokiem cytryny lub octem. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzić wywarem z gotowania podrobów. Gulasz posypać zieloną posiekaną pietruszką. Podawać z ziemniakami, kluskami ziemniaczanymi lub kaszą.

pysznie.pl