Faszerowane papryki z żółtym serem
ryż - 100 gcebula - 1 sztukaczosnek - 2 ząbkimięso mielone - 300 gostra papryka - szczyptasłodka papryka - 1 łyżeczkasól i pieprz - szczyptapapryka czerwona - 4 sztukiser żółty Gouda MSM Mońki - 250 gzielona pietruszka - 3 łyżki
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym. Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz