Faszerowane papryki z żółtym serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryż - 100 gcebula - 1 sztukaczosnek - 2 ząbkimięso mielone - 300 gostra papryka -  szczyptasłodka papryka - 1 łyżeczkasól i pieprz -  szczyptapapryka czerwona - 4 sztukiser żółty Gouda MSM Mońki  - 250 gzielona pietruszka - 3 łyżki

Przygotowanie: 

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym. Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera