Bigos staropolski

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kapusta kiszona – 2 kg
śliwki suszone – kilka
grzyby suszone – 4-5 dag
liść laurowy – 1-2 szt.
ziele angielskie – kilka
ziarna jałowca – kilka
ewentualnie kminek – 1 łyżeczka (zmielony)
mięso wieprzowe (szynka) – 25 dag
mięso wieprzowe (karkówka) – 25 dag
cielęcina – 25 dag
chudy boczek – 25 dag
kiełbasa – 25 dag
czosnek – 1-2 ząbki
wódka – 150 ml
lub wytrawne wino – 250 ml
koncentrat pomidorowy – 10 dag
miód pszczeli – 1/4 szklanki
ostra papryka
sól, pieprz
smalec do usmażenia mięsa

Przygotowanie: 

Kapustę opłukać w zimnej wodzie (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna kilkakrotnie). Włożyć do garnka, zaleć niewielką ilością wody, włożyć starannie wypłukane suszone grzyby i śliwki oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca i ewentualnie kminek (najlepiej zmielony). Gotować kilka minut, odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować. Czynność powtarzać kilkakrotnie, aż kapusta będzie prawie miękka.
Mięsa i boczek pokroić w kostkę, wymieszać, podsmażyć na smalcu, dodać zmiażdżony czosnek. Osobno podsmażyć kiełbasę, Dodać do mięsa, a następnie wszystko wymieszać z kapustą chwilę podgotować (wszystko powinno już być miękkie). Odstawić do wystygnięcia. Do kapusty wlać wódkę lub wino, dodać koncentrat i miód pszczeli. Podgotować, doprawić solą i pieprzem. Nadmiar bigosu można zamrozić, po odmrożeniu będzie jeszcze smaczniejszy.

pysznie.pl