Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
- 25g orzeszków pinii lub nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście liści świeżej bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera1