Makaron z krewetkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

makaron - 1 opakowanie
oliwa z oliwek  - 4 łyżki
cebula - 1 sztuka
czosnek - 5 ząbków
krewetki tygrysie surowe  - 500 g
białe wytrawne wino  - 100 ml
pomidory - 2 sztuki
natka z pietruszki  - 1 pęczek

Przygotowanie: 

1.      Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy. 2.      Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut. 3.      Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory. 4.      Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe. Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.   Smacznego!

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera