Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

 
Składniki:
 

  • 2 litry wody niegazowanej Mama i ja
  • 500 g cielęciny
  • 2 skrzydełka indycze
  • 600 g włoszczyzny
  • 2 śliwki suszone
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • sól, pieprz

 
Kluski:

  • 1 jajko w rozmiarze L
  • około 100 g kaszy manny
  • sól
Przygotowanie: 

1. Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.
2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane, a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.
3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.
4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.

flypr