Kurczak po warszawsku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

pierś z kurczaka - 1 pieczarki - 250 g duży por - 1 śmietana, gęsta (18%) - 6 łyżek majonez napoleoński (MOSSO) - 2 łyżki przyprawy: vegeta, sól, pieprznatka pietruszki

Przygotowanie: 

1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy dużą ilością vegety. Odstawiamy na ok. 30 min.

2. Rozgrzewamy patelnię  i dokładnie smażymy przyprawioną pierś z kurczaka.

3. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.

4. Kroimy pora w talarki (białą część) i dodajemy do mięsa i pieczarek. Smażymy do momentu, aż pieczarki i por zrobią się całkowicie miękkie.

5. Patelnię odstawiamy na najmniejszy ogień, dodajemy śmietanę i majonez. Dokładnie mieszamy.

6. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

7. Gotowy sos podajemy z makaronem penne i przyprawiamy natką pietruszki.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
2
jsquoteme