Kurczak po warszawsku
Składniki:
pierś z kurczaka - 1 pieczarki - 250 g duży por - 1 śmietana, gęsta (18%) - 6 łyżek majonez napoleoński (MOSSO) - 2 łyżki przyprawy: vegeta, sól, pieprznatka pietruszki
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy dużą ilością vegety. Odstawiamy na ok. 30 min.
2. Rozgrzewamy patelnię i dokładnie smażymy przyprawioną pierś z kurczaka.
3. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
4. Kroimy pora w talarki (białą część) i dodajemy do mięsa i pieczarek. Smażymy do momentu, aż pieczarki i por zrobią się całkowicie miękkie.
5. Patelnię odstawiamy na najmniejszy ogień, dodajemy śmietanę i majonez. Dokładnie mieszamy.
6. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
7. Gotowy sos podajemy z makaronem penne i przyprawiamy natką pietruszki.