Kaczka z nadzieniem jabłkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kaczka - (ok. 2 kg)
sól, pieprz biały
jabłka - 50 dag
rodzynki - 15 dag
cukier - 5 łyżek
skórka starta z 1/2 cytryny
bułka tarta - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
gęsta kwaśna śmietana - 4 łyżki

Przygotowanie: 

Kaczkę wypłukać z wierzchu i od wewnątrz, posypać solą i pieprzem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Rodzynki przelać gorącą wodą i razem z jabłkami, cukrem i skórką cytrynową oraz 3 łyżkami wody dusić 10 minut pod przykryciem. Dodać bułkę tartą i posolić. Masę włożyć do kaczki i zaszyć.
Piec 2 godzinę i 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. W ciągu ostatnich 30 minut kaczkę kilkakrotnie polewać gorącą wodą.
Upieczoną kaczkę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Z sosu wygotować trochę wody, zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku.

pysznie.pl