Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- serek wiejski z jagodami „Piątnica”                        150g
- twaróg tłusty „Piątnica”                                           200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone                               300g
- ziemniaki surowe                                                      200g
- mąka ziemniaczana                                                   2 łyżki
- mąką pszenna                                                            4 łyżki
- jajko                                                                            1 szt.
- żółtko jajka                                                                 1 szt.
- cukier waniliowy                                                        1 łyżeczka
- cukier                                                                          2 łyżki
- sól do smaku

Przygotowanie: 

Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.  

Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.
Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek  i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.  
Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.

Smacznego!    

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja