Krówki domowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cukier - 50 dag
mleko - 1 litr (lub 1/2 litra mleka i 1/2 litra słodkiej śmietany)
soda -1/4 łyżeczki
masło - 10 dag
kakao - 1 łyżka
lub karmel - 2 łyżki (przygotowany z 2 dag cukru)
lub kieliszek esencjonalnego naparu kawy (przygotowanej z 1 dag kawy)

Przygotowanie: 

Do garnka wsypać cukier, dodać mleko (lub mleko i słodką śmietankę), wymieszać i zagotować. Dodać sodę i mieszając gotować na małym ogniu, do momentu, gdy wylana na spodek kropla stężeje. Masę ucierać, aż przestygnie, następnie dodać masło oraz kakao lub karmel, (lub kieliszek esencjonalnego naparu kawy). Całość dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na natłuszczony pergamin i uformować wałek, który następnie ukośnie pokroić.

Do masy można dodać posiekane orzechy lub migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokruszone herbatniki lub biszkopty.

pysznie.pl