Piernik wyborny
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
margaryna - 12,5 dag
cukier puder - 25 dag
żółtka - 5 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
miód - 25 dag
mąka - 50 dag
soda - 1 dag
przyprawa do piernika - 1 torebka
rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
tłuszcz i tarta bułka
Przygotowanie:
Cukier, żółtka i margarynę starannie utrzeć wlać śmietanę i miód (rozpuszczony i przestudzony). Dodać przesianą i wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą mąkę. Dokładnie wymieszać, na końcu dodać pokrojone i obtoczone w mące bakalie (delikatnie wymieszać). Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz