Piegusek

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mak - 1  szkalnkacukier - 1 szklankamąka - 1 szklankabiałka z jajek - 1 szklankazapach migdałowy - 1 sztukamasło - 1  kostkabułka tarta - 1-2 łyżki do posypania formyproszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka

Przygotowanie: 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie gotowa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - tu już tylko delikatnie wymieszać, tak samo zrobić w przypadku dodawania cukru i maku. Bardzo dokładnie wymieszać i na końcu dodać stopione masło i zapach migdałowy. Przelać do długiej i wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok.20-30 minut w temperaturze 180-190 stopni. Czy ciasto jest gotowe należy sprawdzić patyczkiem.

UWAGA: jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe, to można je też dodać w ilości nie większej niż 1 szklanka, ale wtedy należy użyć 2 łyżeczki proszku do pieczenia. SMACZNEGO:-).

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
dużo
beata