Pączki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka pszenna - 50 dag
drożdże - 6 dag
cukru - 1/2 szklanki
masło - 10 dag
letnie mleko - 1 szklanka
żółtka – 6 szt.
spirytus lub rum - 1 kieliszek
sól - szczypta
nadzienie (marmolada lub konfitura np. wiśniowa)
olej lub smalec do smażenia
cukier puder

Przygotowanie: 

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i mlekiem, dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość śmietany, odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać sól, żółtka utarte z cukrem, wyrośnięty rozczyn, mleko i spirytus.
Wyrobić ciasto (musi być gładkie i powinno odstawać od ręki). Wlać powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10-15 minut).
Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać krążki, na każdym kłaść po łyżeczce marmolady, formować kule. Układać na posypanej mąką stolnicy.
Wyrośnięte pączki smażyć w dużej ilości rozgrzanego smalcu. Usmażone osączyć z tłuszczu na bibule, posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl