Napoleonki z owocami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
mąka - 25 dag (1,5 szklanki)
masło - 25 dag
sól
zimna woda - 5 łyżek
krem
żółtka - 4 szt.
cukier - 1/2 szklanki
cukier waniliowy
mąka - 6 płaskich łyżek
mleko - 2 szklanki
gruszki - 4 szt. (lub inne owoce)
sok z cytryny
cukier puder
bita śmietana - 1 szklanka

Przygotowanie: 

Przygotować ciasto: Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i zetrzeć na tarce zimne masło. Wlać 5 łyżek zimnej wody, szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 min. Następnie wyjąć, rozwałkować na placek, złożyć w kopertę, ponownie rozwałkować. Czynność kilkakrotnie powtórzyć. Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 1 godz.

Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodać mąkę, wymieszać. Mleko zagotować, wlać do masy. Wszystko podgrzewać mieszając, aż krem zgęstnieje. (Uwaga: nie wolno zagotować!). Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas zamieszać, by nie utworzył się kożuch.
Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Dużą płaską blachę do pieczenia zwilżyć wodą, ułożyć na niej jednakowej wielkości placki, jeden obok drugiego. Wstawić do piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) nagrzanego do temperatury 250°C, piec ok. 20-25 min. Wyjąć, wystudzić.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, cienko pokroić, skropić sokiem z cytryny. Na jednym placku rozsmarować niewielką ilość kremu, rozłożyć na nim połowę owoców, posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na drugi placek, na wierzchu ułożyć pozostałe owoce, posmarować resztą kremu, przykryć trzecim plackiem. Posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem ciasto pokroić ostrym nożem.

pysznie.pl