Mazurek szwajcarski
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka pszenna - 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/3 szklanki
masło - 25 dag
cukier - 1 szklanka
jajka - 8 szt.
skórka starta z 2 cytryn
świeże owoce lub konfitura z wiśni
śmietana kremówka - 1 szklanka
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, skórkę otartą z cytryn, a na koniec wymieszane mąki. Z białek ubić sztywną pianę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać z ciastem. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem (warstwa ciasta powinna mieć około 2 cm grubości). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 35 min. Upieczone i wystudzone ciasto udekorować bitą śmietaną i owocami świeżymi lub z konfitury.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz