Kruche rogaliki
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka krupczatka - 20 dag
masło - 20 dag
migdały - 10 dag
cukier puder do posypania - 6 dag
wanilia - 1/3 laski
Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skurki i zemleć. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, połączyć z migdałami, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i na 10 minut włożyć do lodówki. Uformować wałek o średnicy 1 1/2 cm, kroić na kawałki o długości 6 cm. Formować wałeczki podobne do rogalików w środku grubsze na końcu cieńsze. Układać na blasze, piec w piekarniku 8—10 minut, w temperaturze 190°C. Po upieczeniu posypać grubą warstwą cukru-pudru, zmieszanego z wanilią.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz