Biszkopt

kuchnia polska
Ocena: 
5
Średnia: 5 (1)
Składniki: 
  • jajka – 5 szt.
  • cukier - 3/4 szklanki
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
  • sól - szczypta
Przygotowanie: 

Białka oddzielić od żółtek, posolić i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. Następnie po kolei dodawać żółtka i nadal ubijać. Wymieszać i przesiać mąki, delikatnie po łyżce wsypywać do ciasta (do mąki można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 - 3 blaty.

Czas przygotowania: 1 godzina

Metoda przygotowania: 
pieczenie
pysznie.pl