Biszkopt
27/06/2014 - 14:06
kuchnia polska
Ocena:
(1)
Składniki:
- jajka – 5 szt.
- cukier - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
- sól - szczypta
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, posolić i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. Następnie po kolei dodawać żółtka i nadal ubijać. Wymieszać i przesiać mąki, delikatnie po łyżce wsypywać do ciasta (do mąki można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 - 3 blaty.
Czas przygotowania: 1 godzina
Metoda przygotowania:
pieczenie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz