Babka pomarańczowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

pomarańcze – 3 szt.
miękkie masło - 25 dag
cukier - 25 dag
jajka - 3
żółtka - 4 szt.
mąka pszenna - 10 dag
mąka ziemniaczana - 10 dag
migdały mielone - 10 dag

masło
tarta bułka do formy
cukier puder - szklanka

Przygotowanie: 

Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, przekroić i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem,
dodać jajka, żółtka, skórkę i sok z pomarańczy (3 łyżki soku zostawić do lukru). Wszystko utrzeć na puszystą masę. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i migdały, wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Ciasto polać lukrem.

pysznie.pl