Błyskawiczny tort schwardzwaldzki

kuchnia niemiecka
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Gotowe spody tortowe ciemne Dahli1 tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół ta750 ml śmietany 30%1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów2 łyżki cukru pudru3-4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie: 

Karnawał zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto pomyśleć o pysznym torcie na przyjęcie z przyjaciółmi. Klasyczny smak słynnego tortu ze Schwarzwaldu będzie na tę okazję idealny!

 

Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.

Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.

Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. 

Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.

Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.

Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.

Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą. 

Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami i wiśniami.

 

Smacznego!

 

Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. 

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
dużo
Gastrosfera