Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
Gotowe spody tortowe ciemne Dahli1 tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół ta750 ml śmietany 30%1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów2 łyżki cukru pudru3-4 łyżeczki żelatyny
Karnawał zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto pomyśleć o pysznym torcie na przyjęcie z przyjaciółmi. Klasyczny smak słynnego tortu ze Schwarzwaldu będzie na tę okazję idealny!
Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.
Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.
Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami i wiśniami.
Smacznego!
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz