Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 500 g chleba razowego żytniego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l rosołu lub bulionu
  • ½ łyżeczki kminku
  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • bagietka pszenna lub żytnia
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
Przygotowanie: 

Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.
Podawać z grzankami  z serem, zapieczonymi na złoty kolor.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Gastrosfera1