Zupa ziemniaczana z baraniną

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso z kością – 30 dag
włoszczyzna – 1 pęczek
ziemniaki – 50 dag
woda – 6 szklanek
masło – 2 łyżki
mąka – 1 łyżka
czosnek – 1-2 ząbki
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki – łyżka

Przygotowanie: 

Z mięsa i opłukanych kości ugotować wywar. Gdy mięso jest miękkie, posolić, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, ugotować. Ziemniaki opłukać, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, ugotować. Zupę podprawić jasnozłotą zasmażką, dodać mięso pokrojone w kostkę. Przyprawić czosnkiem, wsypać zieloną, siekaną pietruszkę.

pysznie.pl