Zupa selerowo - jabłkowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

rosół – 6 szklanek
seler - 1 duży
kwaskowe jabłka - 3 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
topiony serek - 1 duży
masło – 2-3 łyżki (5 dag )
starta gałka muszkatołowa - szczypta
sól i biały pieprz
ewent. białe wytrawne wino - 1 kieliszek

Przygotowanie: 

Na roztopione masło, włożyć starte na grubej tarce jabłka oraz seler. Dusić ok. 10 min, wlać rosół, gotować ok. 15 min. Serek rozgnieść widelcem, wlać trochę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, wlać śmietanę. Serek ze śmietaną połączyć z zupą, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do zupy można wlać kieliszek wina.

Czas przygotowania: 
20 minut
pysznie.pl