Tarta ze szpinakiem i boczkiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- 220 g mąki pełnoziarnistej- 100 g miękkiego masła- płaska łyżeczka soli- 4-6 łyżek zimnej wody- 1 jajko- 350 g szpinaku- 150 g Boczku z komina ZM Pekpol- 200 ml śmietany 18%- 2 ząbki czosnku- 2 duże jajka- 30-50 g startego parmezanu- sól i szczypta cukru

Przygotowanie: 

Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik. Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.

Czas przygotowania: 
2 godziny
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera