Lasagne z pesto bazyliowym

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • płatki lasagne - 500 g
  • Ponti Pesto alla Genovese - 1 słoiczek
  • mąka - 40 g
  • masło - 40 g
  • sól
  • parmezan
Przygotowanie: 

·         Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko. ·         Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. ·         Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. ·         Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem. ·         Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
katarzyna_fly