Śledziowa sałatka kaszubska

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

filety śledziowe matjas SEKO S.A. - 250 gugotowane ziemniaki - 5 sztukcebula - 1 sztukakiszone ogórki - 2 sztukirodzynki - 100 gkoperek - 1 pęczekkwaśna śmietana - 250 mlsól, pieprz -  do smaku

Przygotowanie: 

Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
10
Gastrosfera