świąteczy tort czekoladowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka - 5 sztukmasło - 30 dagcukier - 30 dagmąka - 30 dagcukier waniliowy - 1 opakowanieproszek do pieczenia - 1 łyżeczkagorzka czekolada - 15 dagskórka starta z pomarańczyorzechy laskowe mielone - 15 dagzapach rumowy morelowe konfitury - 10 dagcukier grysikowy - 10 dagpolewa czekoladowa - 40 dagmielone migdały - 10 dagzapach migdałowycukier puder - 30 g

Przygotowanie: 

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jasny krem.

Czekolade rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z masą jajeczną.

Ubić białka na szytną pianę.

Do masy dodać orzechy, skórkę pomarańczową, zapach, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.

Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.

Piec w temp. 180°C przez 45 minut.

Ciasto ostudzić, przekroić wzdłóż na dwa placki.

Przełożyć warstwą utarych na gładką masę konfitur.

Pozostałymi konfiturami posmarować wierzch i boki tortu.

Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Połową polać ciasto.

Poczekać, aż zaschnie.

Boki tortu posypać kakao i nożem-piłką uformować dekoracyjne fale.

Resztę polewy rozlać cienko na stolnicy.

Gdy zastygnie, za pomocą łopatki formować rządek po rządku czekoladowe wałeczki.

Udekorować nimi wierzch tortu.

Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop.

Wymieszać z migdałami i zapachem.

Ostudzić.

Z masy wykrawać ozdoby.

Przybrać nimi tort.

Posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 
2 godziny
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo