Zupa cebulowa z żółtym serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1 opakowanie sera Morskiego MSM Mońki, 110 średniej wielkości cebul2 pomidory½ l białego wina½ l wody6 ząbków czosnkupo 1 łyżce oleju i sosu sojowego1 łyżeczka koncentratu pomidorowegopieprz, majeranek i listki świeżej melis

Przygotowanie: 

Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli.

 

Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz

sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

 

Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą. Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera