Zapiekanka rybno – ziemniaczana

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 1 kg
świeża ryba (filety) - 1 kg
cebula – 1 szt.
śmietana - 1 szklanka
masło - 30 dag
białka – 2
listek laurowy – 1 szt.
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Rybę oczyścić (ewentualnie usunąć kręgosłup i ości), pokroić na niewielkie kawałki, posypać pokrojoną cebulą, posypać solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną rybę odstawić na 1 godz. do lodówki. Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w talarki. Do żaroodpornego naczynia włożyć kilka kawałków masła, następnie ułożyć ziemniaki, lekko je posolić. Na ziemniakach ułożyć warstwę ryby razem z cebulą i przyprawami i ponownie ułożyć ziemniaki (układać na przemian, na wierzchu powinny być ziemniaki).
Ubić pianę z białek i rozłożyć ją na ziemniakach. Naczynie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 40-50 minut.
Z masła i śmietany przygotować sos. Wymieszać roztopione masło z niezbyt gęstą śmietaną i polać nim zapiekankę.
Podawać z zieloną sałatą lub surówką.

pysznie.pl