Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Szynka Krucha Gzella                                               200g
- filet z piersi kurczaka Gzella                                    500 g
- Schab pieczony Gzella                                             200g
- włoszczyzna bez kapusty                                        1 porcja
- cebula                                                                        150g
- pieczarki                                                                    200g
- bułka tarta                                                                 1 łyżka
- masło                                                                         2 łyżki
- starty ostry żółty ser                                                3 łyżki
- koncentrat pomidorowy                                          1 łyżka
- pokrojona natka pietruszki                                      2 łyżki

Sos:
 
- masło                                    2 łyżki
- mąka                                     1 łyżka
- mleko                                    1 szklanka
- śmietana                               ½ szklanki
- sól, pieprz, cukier                 do smaku
- soku z cytryny                      1 łyżeczka
 
 

Przygotowanie: 

Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok. 20 min.
 
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.
 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 1/2 godz
Liczba porcji: 
4
Redakcja