Zapiekanka śledziowa z grzybami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Filety śledziowe a\'la matjas SEKO S.A. - 6 szt.ziemniaki - 0,5 kgsuszone grzyby - 2 dagsłodka śmietanka 18% - 100 mlkwaśna smietana 18% - 100 mljajko - 1 szt.cebula - 1 szt.sól i pieprz -  do smakumasło - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Matjasy wymoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć i pokroić w paski.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzić (wywar zostawić) i pokroić w paski. Matjasy, cebulę i grzyby wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie ułożyć w nim na przemian warstwy ziemniaków, śledzi, grzybów i cebuli. Obie śmietany wymieszać z jajkiem, dodając wywar grzybowy. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem śmietanowym zalać zapiekankę.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić przygotowaną potrawę i zapiekać ok. 45 minut, aż do zrumienienia.Smacznego!

Czas przygotowania: 
2 godziny
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera