Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka zimnej wody
Pozostałe składniki:
- 100 g wędzonego boczku parzonego
- 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
- 100 g suszonych pomidorów
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka miodu
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- rukola
- konfitura żurawinowa
Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.
Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz