Ryba zapiekana z ziemniakami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryba słodkowodna (filety) - 50 dag
ziemniaki - 6-8 szt.
cebula - 2 duże
tłuszcz do smarowania naczynia - 1 łyżka
olej - 3 łyżki
mleko - 1/2 szklanki
żółtko – 1 szt.
starty żółty ser - 3 łyżki
natka pietruszki - 1/2 pęczka (posiekanego)
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Filety umyć, pokroić w kawałki i krótko przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić. Naczynie do zapiekanek posmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami surowe ziemniaki wymieszane z cebulą i kawałki ryby. Poszczególne warstwy oprószyć solę i pieprzem. Mleko zagotować. Żółtko roztrzepać w gorącym mleku (nie gotować), wymieszać z utartym serem, przyprawić do smaku solę i pieprzem, zalać potrawę i zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku (ok. 50 min.). Zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z surówką.

pysznie.pl