Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g serka topionego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • 100 g gotowego ciasta francuskiego
  • pieprz czarny i sól do smaku
Przygotowanie: 

Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Gastrosfera1