Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czo

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

bakłażan - 2 sztuki
mięso mielone - 500 g
cebula - 2 sztuki
papryka świeża - 1 sztuka
czosnek - 4 ząbki
natka pietruszki - 1/2 pęczka
pomidor - 2  sztuki
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
ser żółty  - 200 g
sos czosnkowo-ziołowy - 1 sztuka

Przygotowanie: 

Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego  w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i upiec w temp. 180st.C przez ok. 45 - 50 minut. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera