Surówka z kalarepką

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kalarepka - 1 szt.
rzodkiewka - 1 pęczek
orzechy włoskie - 2-3 łyżki pokrojonych
czosnek - 1 ząbek
sałata - 3 liście
cytryna - 1/2 szt.
olej - 2 łyżki
sól, cukier
natka pietruszki

Przygotowanie: 

Liście sałaty wypłukać, wysuszyć, wyłożyć nimi salaterkę. Kalarepkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Rzodkiewki umyć, pokroić na małe słupki. Ząbek czosnku obrać, zgnieść w prasce, utrzeć z cukrem i solą, dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić na 5 minut, dodać olej, wymieszać. Kalarepkę, rzodkiewkę i orzechy wymieszać, ułożyć na liściach sałaty. Surówkę polać sosem czosnkowym, udekorować natką pietruszki.

pysznie.pl