Sos zielony
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jajka - 4 szt.
gęsta kwaśna śmietana - 1 szklanka
sok z 1/2 cytryny
posiekany szczypiorek - 2 łyżki
posiekany koperek - 2 łyżki
posiekana rzeżucha - 2 łyżki
utarty chrzan - 1 łyżeczka
cukier - szczypta
sól
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zdjąć skorupkę, wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, dodać sól i cukier, wymieszać ze śmietaną. Wsypać drobno posiekany szczypiorek, koperek i rzeżuchę, dodać posiekane białka. Wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Podawać do jaj ugotowanych na twardo, wędlin i pieczeni na zimno.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz