Sos pomidorowy z zasmażką

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
świeże, dojrzałe pomidory - 40 dag
lub koncentrat pomidorowy - 8 dag
cebula - 1 mała
masło - 2 dag
mąka - 3 dag
tłuszcz - 3 dag
cytryna lub kwasek cytrynowy
sól, cukier

Przygotowanie: 

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, udusić pod przykryciem na silnym ogniu. Gdy są miękkie przetrzeć przez sito. Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, wymieszać z przetartymi pomidorami i rosołem, zagotować. Dodać sól, cukier do smaku i jeśli potrzeba sok z cytryny.
Sos ten można podawać do krokietów, pasztecików z naleśników z mięsem, sztuki mięsa, a także można używać do zapiekania potraw jarskich i mięsnych.

pysznie.pl