Konfitura z owoców róży

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

owoce róży – 50 dag
cukier – 50 dag
sok z jabłek – 1 szklanka
woda – 4 szklanki

Przygotowanie: 

Dojrzałe owoce róży przekroić, usunąć ze środka wszystkie włoski, dokładnie umyć.
Włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 4 minut. Odcedzić. Do garnka wsypać cukier i wlać świeżo wyciśnięty sok z jabłek, zagotować. Wsypać dokładnie osączone owoce róży, zagotować (po zagotowaniu dokładnie odszumować), odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować, zszumować i odstawić, aby konfitura wystygła. Jeszcze raz zagotować, dokładnie usunąć pianę i przełożyć do wygotowanych małych słoiczków. Słoiczki od razu zamknąć.

pysznie.pl