Konfitura z owoców róży
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
owoce róży – 50 dag
cukier – 50 dag
sok z jabłek – 1 szklanka
woda – 4 szklanki
Przygotowanie:
Dojrzałe owoce róży przekroić, usunąć ze środka wszystkie włoski, dokładnie umyć.
Włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 4 minut. Odcedzić. Do garnka wsypać cukier i wlać świeżo wyciśnięty sok z jabłek, zagotować. Wsypać dokładnie osączone owoce róży, zagotować (po zagotowaniu dokładnie odszumować), odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować, zszumować i odstawić, aby konfitura wystygła. Jeszcze raz zagotować, dokładnie usunąć pianę i przełożyć do wygotowanych małych słoiczków. Słoiczki od razu zamknąć.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz