Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- śmietana 18%  „Piątnica” 250g
- Masło Ekstra „Piątnica”   2 łyżki
- makaron tagliatelle   250g
- świeże borowiki    500g
- cebula  1 średnia szt.
- mąka pszenna  1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy     do smaku
- sos sojowy  1 łyżeczka
- świeży rozmaryn  1 gałązka

Przygotowanie: 

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
 
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja