Knedle ziemniaczane z bryndzą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
1 kg ziemniaków gotowanych
30 dag mąki
1 jajko
sól
Nadzienie:
20 dag sera feta lub bryndzy
1 żółtko
Dodatkowo:
10 dag boczku
lub łyżka tartej bułki
5 dag masła

Przygotowanie: 

Przygotować nadzienie. Ser zemleć w maszynce lub rozetrzeć. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto. Ziemniaki rozgnieść w prasce lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę oraz jajko i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta zrobić wałek. Odcinać kawałki równej wielkości, każdy kawałek spłaszczyć, do środka nakładać nadzienie, zalepiać, formować kulki.
Knedle wkładać do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.
Ugotowane kluski polać bulką z masłem lub skwarkami z boczku.

Czas przygotowania: 
45 min
pysznie.pl