Karkówka z grilla

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

karkówka – 1 kg
marynata
sos sojowy – ok. 1/3 szklanki
miód (płynny) – 2-3 łyżki
ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
czosnek granulowany – 1 łyżeczka
majeranek
bazylia

Przygotowanie: 

Karkówkę umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w nie za grube plastry. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z miodem, dodać ocet i czosnek. Bazylię i majeranek w równych ilościach wymieszać razem. Plastry karkówki maczać w marynacie, posypywać ziołami i układać w naczyniu. Pozostałą marynatą polać mięso. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, (ale lepiej na kilka godzin, a nawet na noc). Mięso układać na grillu i piec z dwóch stron, aż będzie miękkie.

pysznie.pl