Nalewka z aronii
16/08/2010 - 22:10
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
owoce aronii - 1 kgspirytus 95% - 0,5 litrawoda - 1 litrcukier - 0,8 kgkwasek cytrynowy - szczypta
Przygotowanie:
Owoce aronii umyć,włożyć do garnka zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 7 minut.odstawić na 24 godz odcedzić owoce płyn przesączyć przez gęste sito do szklanego naczynia.Do płynu dodać cukier i kwasek cytrynowy,mieszać do rozpuszczenia się cukru.Do uzyskanego roztworu wlac spirytusi dobrze wymieszać.Odstawić nalewkę na 24 godz,dopiero wtedy zlać do butelek,zakorkować i opisać.Powinna poleżakować kilka m-cy.Jest doskonała bez osadu.
Czas przygotowania:
nie wiemLiczba porcji:
nie wiem- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz