Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem

kuchnia węgierska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Składniki na sos:
1 cebula
1 świeża papryka czerwona
1 świeża papryka żółta
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml pomidorów krojonych z puszki
250 ml wody
1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
sól do smaku

Składniki na langosze:
3 średnie ugotowane ziemniaki
30 g drożdży
400 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
olej do smażenia
350 g sera aldamer MSM Mońki
 

Przygotowanie: 

Wykonanie - sos:
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.

Wykonanie - langosze:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.
 

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera1