Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

inne kuchnie
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- bochenek chleba (niekrojony)
- 100 g masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
- sól, pieprz

Przygotowanie: 

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.

Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
grilowanie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
5 - 6
Gastrosfera1