Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ryż jaśminowy marki Britta (2 woreczki)
2 pojedyncze piersi kurczaka (450 – 500 g)
250 g szpinaku baby
200 g pomidorów, np. koktajlowych
2 limonki
400 ml mleczka kokosowego
1–2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
szczypiorek lub kolendra
sól morska lub himalajska
pieprz

Przygotowanie: 

1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.
3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).
5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy marki Britta według zaleceń na opakowaniu.
6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym marki Britta, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
30 minut
flypr