Cukinia faszerowana

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • Składniki (4 porcje):
  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
  • 1 słoiczek kaparów marki Ponti
  • 1 duża szalotka
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)
Przygotowanie: 

Wykonanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
3. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
flypr