Marcepanowe rogaliki
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
marcepan - 50 dag
cukier - 25 dag
białka – 2 szt.
płatki migdałowe - 15 dag
polewa czekoladowa - 10 dag
aromat migdałowy
skórka starta z jednej cytryny
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masę marcepanową pokroić utrzeć z cukrem i białkami. Dodać skórkę z cytryny i aromat, wyrobić. Z ciasta formować cienkie wałeczki długości 7 cm i nadawać kształt rogalików. Ciasteczka posypać płatkami migdałowym i lekko powciskać je w ciasto.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piec przez 12-15 min.
Upieczone ciastka wyjąć, poczekać, aż wystygną. Część posypać cukrem pudrem. Pozostałe polać przygotowaną polewą.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz