Kruche ciastka cytrynowe
mąka krupczatka - 20 dag
masło - 15 dag
żółtko - 1 szt.
migdały - 5 dag
cukier puder - 5 dag
sok i skórka starta z jednej cytryny
cukier (gruby kryształ) do posypania - 5 dag
migdały - 5 dag
jajko do smarowania – 1 szt.
Migdały sparzyć, obrać. Połowę migdałów zemleć, resztę pokroić w bardzo cienkie płatki. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dokładnie wymieszać, dodać cukier, surowe żółtko, otartą skórkę i sok z cytryny oraz zmielone migdały. Zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i na 10 minut włożyć do lodówki. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, wycinać foremkami różne wzory. Ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajem, posypywać grubym cukrem i migdałami. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 8—10 minut.
Ciastka można przygotować bez migdałów.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz