Keks

kuchnia polska
Ocena: 
5
Średnia: 5 (1)
Składniki: 
  • mąka - 30 dag
  • masło - 15 dag
  • cukier-puder - 20 dag
  • jajka – 5 szt.
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • bakalie - 30-40 dag (skórka z pomarańczy, rodzynki, orzechy, migdały, figi, śliwki suszone)
  • masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie: 

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodawać po jednym jajku i po trochu mąki zmieszanej z proszkiem. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. Rodzynki osączyć i razem z innymi pokrojonymi bakaliami obtoczyć w mące. Dodać do ciasta. Ciasto włożyć do długiej wąskiej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Gdyby keks pękł trzeba zmniejszyć temperaturę. Patyczkiem sprawdzić czy keks jest upieczony.

pysznie.pl